COOPERARE INTERNAȚIONALĂ
Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS) este membră a Comitetului Organismelor Europene de Supraveghere a Auditului / Committee of European Auditing Oversight Bodies (COESA/CEAOB).
COESA/CEAOB s-a înființat în baza Regulamentului (UE) nr. 537/2014 și funcționează după un Regulament propriu de organizare și funcționare elaborat în conformitate cu art. 30 alin 18 din Regulamentul (UE) nr. 537/2014.
COESA/CEAOB constituie cadrul de cooperare între autoritățile competente de supraveghere a auditului în Uniunea Europeană și își propune să contribuie la o cooperare eficientă între autoritățile competente spre a maximiza eficacitatea cadrului legal al Uniunii Europene în ceea ce privește auditul, în special cadrul legal creat de Regulamentul (UE) nr. 537/2014 și Directiva 56/2014 de modificare a Directivei 2006/43/CE privind auditul legal al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare consolidate.
COESA/CEAOB este organizată în mai multe subgrupuri, ASPAAS făcând parte din Subgrupul Standarde de Audit, Subgrupul Inspecții și Subgrupul Enforcement.
În calitatea sa de membru, ASPAAS, prin reprezentanții săi participă anual la conferințele, workshop-urile și webinariile organizate la nivelul COESA/CEAOB si al subgrupurilor.
De asemenea, ASPAAS este membră a Forumului Internațional al Autorităților de Reglementare Independente în Domeniul Auditului (International Forum of Independent Audit Regulators), denumit IFIAR, înființat la Paris în anul 2006 de către autoritățile de reglementare independente din 18 țări.
În prezent, IFIAR are în componență 58 de membri din întreaga lume.
Apartenența ASPAAS la IFIAR este esențială atât din punct de vedere al beneficiilor pe care ASPAAS le are prin obținerea de cunoștințe și informații din bune practici a autorităților mai experimentate, cât și prin consolidarea poziției de autoritate (apartenența la acest forum reprezintă garanția îndeplinirii unor condiții de calitate a autorității din România, inclusiv a condițiilor de independență față de auditori și firmele de audit, precum și garanția unei supravegheri de calitate prin fluxul de informații pus la dispoziția membrilor.
În calitate de membru IFIAR, ASPAAS, prin reprezentanții săi, asigură participarea la conferințele, workshop-urile și webinariile organizate de IFIAR.
Programul participărilor reprezentanților ASPAAS la evenimentele organizate la nivelul COESA/CEAOB și al IFIAR este detaliat la secțiunea Agenda publică.